Uw spullen in huis zijn vaak veel waard. Bij bijvoorbeeld een brand of inbraak heeft u dan al snel veel schade, maar ook mobiele apparatuur zoals een smartphone of tablet die u onderweg bij u heeft is kostbaar. Daarom is het verstandig om uw spullen goed te verzekeren.

Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel verstandig. U heeft hard gewerkt om uw huis mooi in te richten. En daarom bent u ook zuinig op uw dierbare spullen. Een goede inboedelverzekering is dan ook onmisbaar.

U kunt zelf een bedrag kiezen als dekking voor uw inboedel, maar u kunt ook kiezen voor berekening van de waarde met de inboedelwaardemeter. Dat heeft als voordeel dat u ook gegarandeerd verzekerd bent tegen het risico van onderverzekering.

inboedelverzekering woonkamer
Bijna alle verzekeraars verzekeren uw inboedel tegen nieuwwaarde. Dat is het bedrag dat nodig is om al uw spullen nieuw te kopen.
Nieuwwaarde of dagwaarde

Bij schade wordt niet altijd de nieuwwaarde uitgekeerd. Wanneer uw spullen nog te repareren zijn worden bijna altijd de reparatiekosten vergoed. In sommige gevallen wordt de dagwaarde uitgekeerd.

Premie

Bij de premieberekening van een inboedelverzekering wordt gevraagd naar de samenstelling van het huishouden. De mogelijkheden zijn:

•  gezin met kinderen;
•  gezin zonder kinderen;
•  alleenstaande met kinderen;
•  alleenstaande zonder kinderen.

De waarde van de inboedel hangt samen met de leeftijd van de kostwinner.In de loop van het leven vergaart een mens steeds meer spullen. Pas na zijn zeventigste wordt dit iets minder.

Het nettomaandinkomen van de hoofdkostwinnaar is van belang, omdat verzekeraars de inboedelwaarde mede bepalen op basis van het inkomen. Wie meer verdient, heeft doorgaans een duurdere inboedel.

Alle verzekeraars stemmen de premie af op de buurt waar u woont. De premies van woonverzekeringen kunnen per postcode, straat en huisnummer verschillen. Dit speelt vooral bij inboedelverzekeringen.

Het brand- en inbraakrisico zijn belangrijk voor de premiebepaling van woonverzekeringen. Inboedelpremies zijn dan ook afhankelijk van de woningkenmerken, zoals de woningwaarde en de aard of het type woning. Zo geeft een houten huis of een huis met een rieten dak meer risico op brand en betaalt u daarvoor dus een hogere premie.

Gemiddeld geldt: hoe groter de woning des te meer spullen een mens heeft. Een inboedelwaardemeter houdt daarom ook rekening met de woonoppervlakte.

Bijzondere inboedel

Verzekeraars hanteren met de inboedelwaardemeter vaak een vast bedrag voor:

•  audiovisuele apparatuur;
•  lijfsieraden;
•  bijzondere bezittingen (als verzamelingen en antiek);
•  huurdersbelang.

Onder huurdersbelang worden alle veranderingen en verbeteringen aan de huurwoning verstaan die u voor eigen rekening heeft aangebracht. Bezit u bijvoorbeeld meer dan € 6.000,- aan lijfsieraden dan wordt het meerdere bij de verzekerde som opgeteld. Deze gaat dus omhoog. Daarnaast kennen veel verzekeraars een maximum dekking voor diefstal van dit soort spullen. Wenst u een hogere dekking, dan betaalt u een hogere premie.

Buitenshuisdekking

Mensen nemen steeds meer waardevolle inboedel mee naar buiten zoals laptops, smartphones, tablets, sieraden, horloges, foto- en filmapparatuur. Doe je dit met enige regelmaat dan is een buitenshuisdekking een verstandige aanvulling op je inboedelverzekering. De meeste verzekeraars bieden deze optie aan.

Inboedelverzekering wijzigen

Als er iets wijzigt in uw inboedel of leefsituatie dan is het verstandig om dit aan ons door te geven. Bijvoorbeeld als u een zeer kostbaar kunstwerk koopt, gaat scheiden of verhuizen, maar ook als u langer dan twee maanden niet in uw huis bent, bijvoorbeeld vanwege een wereldreis.

Iedere verzekeraar maakt voor de verzekering die hij aanbiedt een verzekeringskaart.

Met de verzekeringskaart kunt u in een oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie zien. De verzekeringskaart helpt u daarmee de verzekering van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

De verzekeringskaart fungeert als eenvoudige en begrijpelijke visuele vertaling van de polisvoorwaarden en je kunt zo gemakkelijk zien wat wel en wat niet gedekt is op de polis.

Hoe werkt de verzekeringskaart? Bekijk daarvoor dit filmpje:

Het afsluiten van uw inboedelverzekering in ons Voordeelpakket biedt u twee voordelen:

  1. U heeft de keuze uit de meest gunstige inboedelverzekeraar omdat u in het Voordeelpakket al uw verzekeringen bij verschillende verzekeraars kan afsluiten!
  2. Uw inboedelverzekering telt mee voor uw pakketkorting. Hoe meer verzekeringen in uw pakket, hoe hoger de korting op al uw verzekeringspremies.
21 %
33 %
45 %
57 %
6 of meer10 %
Glasdekking

Met de glasdekking bent u verzekerd voor breuk van licht doorlatend glas in raamkozijnen en deuren. U bent ook verzekerd voor de kosten van noodvoorzieningen die u moet maken bij glasschade. Bijvoorbeeld als u snel een timmerman laat komen om met planken een ruit dicht te maken omdat de glaszetter niet meteen kan komen of de ruit niet op voorraad heeft.

Buitenhuisdekking

Met de buitenhuisdekking is uw inboedel overal ter wereld verzekerd tegen een plotselinge en onvoorziene schade. In een ander huis in Nederland zijn uw spullen verzekerd als deze bijvoorbeeld niet langer dan 3 maanden op deze plek aanwezig zijn.

Sommige verzekeraars hebben deze aanvullende dekkingen standaard in de polis opgenomen.

Wat wij voor u doen bij schade

Schade aan uw inboedel is nooit prettig. We kunnen ons voorstellen dat u bent geschrokken en met veel vragen zit. Hoe moet u de schade opruimen? Is dit wel verzekerd? Kunt u met de vergoeding dezelfde nieuwe spullen kopen? Wij helpen u met alles bij schade aan uw inboedel.

Als u van de ergste schrik bent bekomen is het belangrijk om eerst foto’s te maken van de schade. Detailfoto’s en overzichtfoto’s. Duidelijk beeldmateriaal helpt onze adviseurs bij het inschatten van de schade. U kunt foto’s e-mailen naar schade@gratisverzekerd.nl of via WhatsApp versturen naar 0616 – 782 772.

Vervolgens ontvangen wij graag van u een zo volledig mogelijk ingevuld schadeaangifteformulier.

Nadat u de schade bij ons heeft gemeld, regelen wij bij de verzekeraar zo snel mogelijk de afwikkeling hiervan. Wij zorgen dat de verzekeraar een duidelijke toedracht en omvang van de schade ontvangt zodat hij deze goed kan beoordelen. De verzekeraar zal bij grote schade een expert inschakelen, maar wij kunnen u ook adviseren zelf een eigen expert naar de schade te laten kijken. Dat heet contra-expertise.

Wanneer u schade heeft, kan de verzekeraar u een bedrag betalen als schadevergoeding of hij kan een gespecialiseerd bedrijf opdracht geven de schade te laten herstellen. Wij laten u altijd weten hoe dit in de polisvoorwaarden van de verzekeraar is geregeld.