Bij een caravan kun je je nog afvragen of je wel een caravanverzekering wilt afsluiten voor wat ouder model, maar bij een kampeerauto (camper) ligt dat anders.

Een kampeerautoverzekering (camperverzekering) is eigenlijk niet heel veel anders dan een gewone autoverzekering, en is verplicht!

Maar let bij het vergelijken van kampeerautoverzekeringen goed op, want wat bij de ene verzekeraar onder de basisdekking valt moet u bij de andere verzekeraar als aanvullende module verzekeren.

En de maximaal uit te keren bedragen voor materiële schade en letselschade lopen ook per verzekeraar soms flink uiteen.

Let trouwens niet alleen op de premie, maar vooral op de voorwaarden zoals of hagelschade, botsingen met dieren, ruitbreuk, transport- en bergingskosten, repatriëring en vandalisme gedekt zijn. En wilt u na een ongeval al dan niet gratis een vervangende kampeerauto om uw reis voort te zetten? Dan moet u vaak een wat duurdere allrisk camperverzekering afsluiten.

Heeft u een tweedehands kampeerauto? Bedenk dan of het bij het afsluiten van een All Risk dekking het zinvol is om de aanschafwaarde voor een lange tijd te verzekeren. Misschien is een uitkering op basis van dagwaarde dan ook wel voldoende. Of misschien is uw camper niet meer zoveel waard en bent u ook goed verzekerd met een goedkope Beperkt-Casco dekking.

Wat bepaalt de premie?

Wat een kampeerautoverzekering kost hangt, niet alleen af van het type dekking dat u afsluit (WA, WA-Beperkt Casco of WA Volledig Casco), maar ook van het bouwjaar, het type kampeerauto, de cataloguswaarde en of u de kampeerauto wel eens aan anderen uitleent of verhuurt. Bij sommige verzekeraars krijgt u voor de kampeerautoverzekering dezelfde no-claim korting als voor uw gewone auto. Zij zien de camper als een tweede auto, al kunt u daar dan weer niet de standaard tweede-autoverzekering voor afsluiten.

Iedere verzekeraar maakt voor de verzekering die hij aanbiedt een verzekeringskaart.

Met de verzekeringskaart kunt u in een oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie zien. De verzekeringskaart helpt u daarmee de verzekering van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

De verzekeringskaart fungeert als eenvoudige en begrijpelijke visuele vertaling van de polisvoorwaarden en je kunt zo gemakkelijk zien wat wel en wat niet gedekt is op de polis.

Hoe werkt de verzekeringskaart? Bekijk daarvoor dit filmpje:

Het afsluiten van uw kampeerautoverzekering in ons Voordeelpakket biedt u twee voordelen:

  1. U heeft de keuze uit de meest gunstige kampeerautoverzekeraar omdat u in het Voordeelpakket al uw verzekeringen bij verschillende verzekeraars kan afsluiten!
  2. Uw kampeerautoverzekering telt mee voor uw pakketkorting. Hoe meer verzekeringen in uw pakket, hoe hoger de korting op al uw verzekeringspremies.
21 %
33 %
45 %
57 %
6 of meer10 %

De WA-dekking dekt alleen schade die door uw schuld aan anderen is toegebracht. Soms valt ook hulpverlening onder de WA-verzekering, maar dat verschilt per verzekeraar. Let dus bij het afsluiten van een kampeerautoverzekering op de polisvoorwaarden en let niet alleen op de laagste premie.

De meeste Beperkt Casco en Volledig Casco dekkingen voor de kampeerautoverzekeringen bestaan uit een basisdekking voor schade of diefstal. Die basisdekking kunt u uitbreiden met allerlei aanvullende dekkingen zoals:

Nieuwwaarde
Hiermee kunt u de standaard nieuwwaarderegeling met een paar jaar extra uitbreiden.
Ongevallen inzittenden
Hierbij krijgen inzittenden een uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit (ongeacht de vraag wie het ongeluk heeft veroorzaakt).
Schade inzittenden.
Hierbij krijgen de passagiers een uitkering krijgen voor schade aan hun spullen na een ongeluk.
Pechhulp.
Rechtsbijstand voor motorrijtuigen.

Eigenlijk zijn dat dezelfde aanvullende dekkingen voor een gewone autoverzekering. Voor een kampeerautoverzekering zijn er nog twee specifieke uitbreidingen namelijk:

Dekking voor inboedel
(de losse spullen die in de kampeerauto staan, maar ook fietsenrekken en satellietschotels).
Dekking voor de zonneluifel van de kampeerauto.