Opstal is een technische term voor een huis.

Een opstalverzekering dekt dan ook schade aan uw huis (en eventuele bijgebouwen, tuin, schuur en schutting) als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, vorst, lekkage, neerslag, bliksem of een explosie. De opstalverzekering vergoedt geen schade die u met opzet hebt veroorzaakt. Ook bij bijvoorbeeld oorlogssituaties of overstromingen wordt niets vergoed.

Een opstalverzekering wordt vaak op basis van de herbouwwaarde van het huis afgesloten en omdat de financiële gevolgen hiervan groot kunnen zijn is het belangrijk dat de juiste waarde van de woning wordt verzekerd en of er sprake is van garantie tegen onderverzekering. Wij raden dit altijd aan.

opstalverzekering cliff house
Vaak kunt u naast de standaarddekking ook kiezen voor een uitgebreidere dekking. Let op! De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar.
Onderhoud

U moet er voor zorgen dat uw woning goed wordt onderhouden. Schade ontstaan door onder andere slecht onderhoud, slijtage, veroudering en ondeskundige werkzaamheden tijdens het reinigen, repareren of onderhouden van de woning worden in principe niet vergoed.

Van koop naar huur

Verhuist u van een koophuis naar een huurwoning? Dan heeft u geen opstalverzekering meer nodig. U mag deze polis opzeggen met ingang van de datum waarop u de sleutel overdraagt aan de nieuwe eigenaar.

Ga voor uw nieuwe huurhuis wel na of er sprake is van een huurdersbelang. Hieronder vallen alle veranderingen, verbeteringen of uitbreidingen die u zelf heeft aangebracht of (tegen betaling) heeft overgenomen van de vorige huurder. Denk aan een parketvloer, luxere keuken of badkamer, maar ook schilderwerk en behang. Deze zaken zijn niet standaard gedekt op de opstalverzekering van de verhuurder. U kunt dit meeverzekeren op de inboedelverzekering.

Van huur naar koop

Verhuist u van een huur- naar een koopwoning en heeft u een hypotheeklening afgesloten? Dan zal de geldverstrekker het afsluiten van een (goede) opstalverzekering verplicht stellen.

Heeft u al een opstalverzekering en wilt u deze behouden? U hoeft hiervoor allen maar uw adreswijziging aan ons door te geven. Hoogstwaarschijnlijk wijzigt wel de premie van uw opstalverzekering.

Appartement

Bent u eigenaar van een appartement, dan hoeft u in principe niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Daar moet de VvE (Vereniging van Eigenaren) voor zorgen. Indien de VvE niet actief is kunnen wij sowieso uw appartement verzekeren, maar ook de VvE activeren en beheren.

Een tip is om is na te gaan waar de VvE de opstalverzekering heeft ondergebracht. Wij vragen graag voor u de polis op en nemen de voorwaarden met u door.

Premie

•  De premie is voor iedereen verschillend. Die is afhankelijk van uw huis, de manier waarop het huis is gebouwd en de dekking/service die u kiest.
•  Voor bijzondere situaties kunnen afwijkende premies en voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld voor monumenten.

Korting bij inbraakpreventie

Indien uw huis voorzien is van bepaalde inbraakwerende zaken, zoals onder andere goedgekeurd hang- en sluitwerk op deuren/ramen en verlichting bij de buitendeur, wanneer uw huis voldoet aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of wanneer uw huis elektronisch beveiligd is en u een Borg-certificaat heeft, dan krijgt u bij een aantal opstalverzekeraars korting op de premie en/of een betere dekking. De korting op uw opstalverzekering kan oplopen tot wel 20%. Wij vragen hier altijd naar bij het afsluiten van uw opstalverzekering.

Tijdelijk 2 huizen

Heeft u de sleutel van uw nieuwe huis en is uw oude huis nog niet overgedragen aan de nieuwe eigenaar? Dan heeft u tijdelijk twee huizen die allebei verzekerd moeten zijn. De meeste opstalverzekeraars bieden standaard voor beide huizen dekking in deze situatie, maar het is wel verplicht dit te melden. Neem bij voorkeur voorafgaand aan de verhuizing en/of overdracht al contact met ons op. Voor het huis dat u niet meer (of nog niet) bewoont, geldt de dekking meestal voor een beperkte termijn. Ook kunnen er beperkingen zijn bij de dekking van glas.

Iedere verzekeraar maakt voor de verzekering die hij aanbiedt een verzekeringskaart.

Met de verzekeringskaart kunt u in een oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie zien. De verzekeringskaart helpt u daarmee de verzekering van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

De verzekeringskaart fungeert als eenvoudige en begrijpelijke visuele vertaling van de polisvoorwaarden en je kunt zo gemakkelijk zien wat wel en wat niet gedekt is op de polis.

Hoe werkt de verzekeringskaart? Bekijk daarvoor dit filmpje:

Het afsluiten van uw opstalverzekering in ons Voordeelpakket biedt u twee voordelen:

  1. U heeft de keuze uit de meest gunstige opstalverzekeraar omdat u in het Voordeelpakket al uw verzekeringen bij verschillende verzekeraars kan afsluiten!
  2. Uw opstalverzekering telt mee voor uw pakketkorting. Hoe meer verzekeringen in uw pakket, hoe hoger de korting op al uw verzekeringspremies.
2 1 %
3 3 %
4 5 %
5 7 %
6 of meer 10 %
Extra Uitgebreide dekking

Uw huis is onder andere verzekerd tegen schade door storm, brand, blikseminslag, inbraak, ontploffingen en aanrijdingen. Ook de bijgebouwen zijn verzekerd, bijvoorbeeld uw garage of tuinhuisje. Zelfs uw tuinaanleg is verzekerd.

All-risk dekking

Naast de extra uitgebreide dekking bent u met deze dekking ook verzekerd als u of uw gezinsleden per ongeluk zelf schade veroorzaken. Ook zijn op deze dekking de ramen van uw huis meeverzekerd tegen breukschade.

Glasverzekering

Met een glasdekking verzekert u de ramen van uw woning als deze kapot gaan door breuk. U kunt deze toevoegen aan uw opstalverzekering met Extra Uitgebreide dekking.

10% extra

Wilt u 10% extra vergoeding als u schade hebt? Ook dat kunt u verzekeren.

Meld schade altijd telefonisch op 070 -36 444 26.
Voor een snelle afwikkeling van uw schade verzoeken wij u het schadeaangifteformulier, en eventuele andere documenten, te e-mailen naar schade@gratisverzekerd.nl.
Foto’s kunt u eenvoudig via WhatsApp versturen naar 0616 – 782 772.

Misdrijf

Is uw schade ontstaan door een misdrijf doe dan direct aangifte bij de politie. Het proces-verbaal dat u hiervan ontvangt moet u naar ons sturen.

Glasschade

Glasschade moet vaak gemeld worden bij een in de polis genoemde Glasherstelservice. Kijk hiervoor in uw polisvoorwaarden of neem contact met ons op zodat wij u hier correct over kunnen informeren.

Garantie tegen onderverzekering

Alle verzekeraars stellen jaarlijks de herbouwwaarde van uw woning vast. De herbouwwaarde van uw woning is het bedrag dat nodig is om het huis opnieuw te bouwen. Alleen als de herbouwwaarde is vastgesteld biedt de verzekeraar garantie tegen onderverzekering. Ontvangt u geen herbouwwaardemeter of heeft u vragen hierover, laat het ons gerust weten.

Wat wij voor u doen bij schade

Nadat u de schade bij ons heeft gemeld, regelen wij bij de verzekeraar zo snel mogelijk de afwikkeling hiervan. Wij zorgen dat de verzekeraar een duidelijke toedracht en omvang van de schade ontvangt zodat hij deze goed kan beoordelen. De verzekeraar zal bij grote schade een expert inschakelen, maar wij kunnen u ook adviseren zelf een eigen expert naar de schade te laten kijken. Dat heet contra-expertise.
Wanneer u schade heeft, kan de verzekeraar u een bedrag betalen als schadevergoeding of hij kan een gespecialiseerd bedrijf opdracht geven de schade te laten herstellen. Wij laten u altijd weten hoe dit in de polisvoorwaarden van de verzekeraar is geregeld.