De noodzaak van een reisverzekering hangt samen met het soort vakantie dat u onderneemt. In het algemeen geldt: hoe verder weg en/of hoe duurder de vakantie, hoe groter de noodzaak.

Blijft u in Nederland en neemt u weinig (kostbare) spullen mee, dan kan een reisverzekering misschien wel achterwege blijven.

Gaat u juist rondreizen door Azië, dan is een goede reisverzekering inclusief werelddekking en dekking voor geneeskundige kosten soms letterlijk van levensbelang.

reisverzekering tropisch eiland
Autovakantie

Veel gezinnen rijden zomers met de auto richting het zuiden. In deze gevallen is de dekking ‘vervangend vervoer’ handig. Mocht uw auto onverwachts uitvallen, dan zorgt de reisverzekeraar dat u snel weer door kunt in een vergelijkbare auto.

Wintersport en onderwatersport

Specifieke activiteiten vragen soms om een specifieke dekking. Het bekendste voorbeeld is de wintersport. De kosten om iemand met een gebroken been van de piste te halen zijn hoog en daarom alleen gedekt via de wintersportdekking. Recreatief duiken en langlaufen daarentegen zijn in bijna iedere reisverzekering standaard gedekt.

Opsporings-, bergings – en reddingacties zijn bij de meeste reisverzekeraars onbeperkt of tot een aanzienlijk bedrag gedekt, maar niet bij allemaal. Wij raden een minimale dekking van €45.000 aan.

Scooter huren

Zowel de reisverzekering als de aansprakelijkheidsverzekering vergoeden geen schade aan een gehuurde scooter. En ook niet de schade die u aan anderen veroorzaakt met de huurscooter. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt sowieso geen schades die met een voertuig zijn veroorzaakt, ook niet in Nederland. Verzeker daarom altijd de scooter bij de verhuurder en huur alleen een scooter als u deze ook bij de verhuurder kunt verzekeren.

Schade die u aan een ander toebrengt valt onder de WA-verzekering van de scooter. Het is in veel landen, net als in Nederland, verplicht om in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. De verzekering kunt u eventueel uitbreiden met een beperkt casco of volledig casco (allrisk) dekking. Wij raden altijd volledig casco aan zodat u in geval van een door u veroorzaakt ongeval niet voor hoge kosten komt te staan voor schade aan de huurscooter.

Controleer ook altijd de volgende zaken:

  • De hoogte van het eigen risico;
  • De mogelijkheid om het eigen risico af te kopen;
  • Tot welk bedrag u verzekerd bent;
  • Welke schades niet zijn gedekt.
Controle van uw reisverzekering

Een reisverzekering is een verzameling van dekkingen die ook in andere verzekeringen gedekt zijn. Controleer daarom altijd onderstaande verzekeringen, maar let daarbij wel altijd op de voorwaarden, die kunnen per verzekering namelijk sterk verschillen.

•  Medische kosten in het buitenland: beperkt gedekt in de basiszorgverzekering, uitgebreider in de aanvullende zorgverzekering.
•  Bagage: kan ook gedekt zijn in een inboedelverzekering met buitenshuisdekking of in bijvoorbeeld een verzekering voor uw smartphone.
•  Autopechhulp: dit is mogelijk al gedekt met een pechhulpservice van bijvoorbeeld de ANWB of Routemobiel, via een mobiliteitsgarantie van de garage of als aanvullende dekking op je autoverzekering.
•  Rechtsbijstand: wie al een (gezins)rechtsbijstandverzekering heeft, kan deze module op de reisverzekering vaak achterwege laten.
•  Ongevallen: met een ongevallenverzekering in het dagelijks leven, heeft u deze in de reisverzekering niet meer nodig.

Iedere verzekeraar maakt voor de verzekering die hij aanbiedt een verzekeringskaart.

Met de verzekeringskaart kunt u in een oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie zien. De verzekeringskaart helpt u daarmee de verzekering van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

De verzekeringskaart fungeert als eenvoudige en begrijpelijke visuele vertaling van de polisvoorwaarden en je kunt zo gemakkelijk zien wat wel en wat niet gedekt is op de polis.

Hoe werkt de verzekeringskaart? Bekijk daarvoor dit filmpje:

Het afsluiten van uw reisverzekering in ons Voordeelpakket biedt u twee voordelen:

  1. U heeft de keuze uit de meest gunstige reisverzekeraar omdat u in het Voordeelpakket al uw verzekeringen bij verschillende verzekeraars kan afsluiten!
  2. Uw reisverzekering telt mee voor uw pakketkorting. Hoe meer verzekeringen in uw pakket, hoe hoger de korting op al uw verzekeringspremies.
21 %
33 %
45 %
57 %
6 of meer10 %